Blog

Een coma

Author: mees

Oktober 10, 2019

Een coma is bewusteloosheid, veroorzaakt doordat een deel van de hersenen niet werkt, of niet voldoende werkt. Coma’s treden vaak op na bijvoorbeeld een ernstig (verkeers)ongeval maar ook door vergiftiging (alcohol), zuurstofgebrek en een hersenbloeding.

De beginfase van de coma heet de acute fase. In deze fase, die doorgaans tot maximaal twee maanden kan duren, ligt de getroffen persoon vrijwel geheel stil. Voeding moet via een sonde toegediend worden, de persoon reageert niet op pijnprikkels en ook de ademhaling moet vaak ondersteund worden. Tijdens de acute fase raakt een persoon meestal niet verder gewond door de gevolgen van de coma. Sommige personen herstellen vrij snel (enkele minuten, uren tot dagen), maar andere blijven langdurig in een coma.

Na de acute fase kan het zijn dat de getroffen persoon een zeker herstel doormaakt. De persoon kan gaan reageren op licht en/of geluid. Vaak treden spastische bewegingen op en is er weer de mogelijkheid tot het ervaren van pijnprikkels. De persoon kan bijkomen en vervolgens grotendeels herstellen, of de coma vigil fase treed op. In deze fase komen sommige functies van het lichaam terug maar komt de getroffen persoon niet bij. Deze fase kan jaren duren en vaak eindigt deze met het overlijden van de patiënt.


Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.