Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!
29 december 2017

15 x discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte

Voel je je wel eens buitengesloten of niet gehoord? Het kan zeker zinvol om naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Veel mensen hebben in 2017 het VN-verdrag handicap aangegrepen om te krijgen waar ze recht op hebben. Wij zetten 15 zaken op een rij waarbij het College oordeelde dat er inderdaad sprake was van discriminatie.

Onderwijs

1. Stotteren / 8 mei 2017

Een jongen wilde een mbo-opleiding volgen op niveau 4. De school weigerde hem, omdat hij wegens zijn stotteren niet aan de exameneisen voor spreekvaardigheid in Nederlands en Engels kon voldoen. De school zocht niet naar mogelijke aanpassingen zoals coaching.
Het oordeel: Friesland College discrimineerde een leerling door hem vanwege zijn handicap niet toe te laten tot een mbo-opleiding op niveau 4.

2. Dyslexie / 12 oktober 2017

Een moeder vond dat haar zoon met dyslexie gediscrimineerd werd, omdat hij thuis zijn huiswerk niet goed kon maken. De jongen gebruikt de zogeheten Sprint-software om de inhoud van schoolboeken te kunnen lezen.
De school wilde dit hulpmiddel niet voor thuisgebruik financieren, maar onderzocht niet wat de precieze kosten dan eigenlijk zouden zijn.
Het oordeel: Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda discrimineert een vrouw door aan haar dyslectische zoon de speciale Sprint-software niet voor thuisgebruik beschikbaar te stellen.

Werk

3. Gehoorbeperking / 14 februari 2017

Een man is door een detacheringsbureau voorgedragen voor de functie van medewerker kwaliteit. Als het bedrijf er op zijn eerste werkdag achter komt dat hij een behoorbeperking heeft, wordt hij direct weer naar huis gestuurd.
Oordeel 1: Merck Sharp & Dohme B.V., een farmaceutisch bedrijf, discrimineerde een man door hem op zijn eerste werkdag weg te sturen vanwege zijn gehoorbeperking.
Oordeel 2: PharmSupport-Flex Werk N.V., een detacheringsbureau, discrimineerde een man door hem onvoldoende te beschermen tegen discriminatie door het bedrijf dat hem heeft ingeleend.

4. Depressie in het verleden / 31 maart 2017

Een vrouw speelde klarinet in een militair orkest. Toen ze solliciteerde naar de functie van Onderofficier Militaire Muziek Klarinettist bleek ze na een auditie de beste kandidaat. Echter, de Minister van Defensie besloot dat de vrouw niet in aanmerking kon komen voor een aanstelling bij de krijgsmacht.
De reden? In het verleden leed de vrouw aan een depressie en zou daarom niet weerbaar genoeg zijn.
Het oordeel: Minister van Defensie discrimineerde een vrouw die in het verleden een depressie had door haar blijvend uit te sluiten voor de functie van klarinettist.

5. Burn-out / 19 april 2017

Een vrouw heeft in het verleden een burn-out gehad en ontving ten tijde van de sollicitatie bij een tandartspraktijk een ziektewetuitkering. Nadat zij werd aangenomen, maakte ze dit kenbaar.
Vervolgens werd zij tijdens haar proeftijd ontslagen. De vrouw zou het vertrouwen hebben beschaamd door tijdens de sollicitatieprocedure niets over de ziekte te vertellen.
Het oordeel: Maten in maatschap (tandartspraktijk) discrimineerde een vrouw op grond van handicap of chronische ziekte door haar in de proeftijd te ontslaan omdat ze tijdens de sollicitatie niet had verteld over haar burn-out en ziektewetuitkering.

6. Neurologische aandoening / 13 juni 2017

Een man met een neurologische aandoening was sinds 1975 in dienst bij Stichting ’t Palet als docent speciaal onderwijs. Toen hij vanwege zijn aandoening blijvend ongeschikt was gebleken voor zijn functie, werd hij in 2000 herplaatst in de functie van remedial teacher.
De directeur van de school vroeg hem begin 2012 of hij vrijwillig met pensioen wilde. Dat wilde de man niet. Vervolgens mocht hij steeds minder taken uitvoeren en kreeg zijn functie steeds minder inhoud.
Het oordeel: Stichting ‘t Palet discrimineerde een man op grond van handicap of chronische ziekte door zijn functie uit te kleden en door hem discriminerend te behandelen.

7. Eerdere rugklachten / 17 juli 2017

Via een uitzendbureau solliciteerde een man naar de functie van taxichauffeur. Eerder was hij wegens versleten tussenwervelschijven in de rug een periode arbeidsongeschikt. Hij is hiervoor behandeld en heeft geen beperking meer. Het uitzendbureau droeg de man voor aan de opdrachtgever, maar vermeldde daarbij dat hij last heeft van rugklachten. De man werd niet uitgenodigd voor een gesprek.
Het oordeel: Luba Groep B.V. discrimineerde een man op grond van handicap of chronische ziekte door hem af te wijzen voor de functie van chauffeur omdat hij in het verleden rugklachten had.

8. ADD / 24 oktober 2017

Een man solliciteerde naar de functie van chemisch analist. Tijdens het sollicitatiegesprek vroegen twee medewerkers van KBM Master Alloys hem of hij een lichamelijke of psychische aandoening heeft. Daarop gaf hij aan dat hij ADD heeft. Vervolgens werd hij afgewezen voor de functie.
KBM Master Alloys stelt dat zij de man niet discrimineerde. Hij zou gewoon niet voldoen aan bepaalde criteria. Deze stelling konden zij echter niet met feiten onderbouwen.
Het oordeel: KBM Master Alloys B.V. discrimineerde een man op grond van handicap of chronische ziekte door hem af te wijzen voor de functie van chemisch analist omdat hij ADD heeft.

Wonen / vrije tijd

9. Zingen in een rolstoel / 1 augustus 2017

Een vrouw wil deelnemen aan een popkoor en stuurt een e-mail. Ze schrijft dat ze niet weet of zij geschikt is om aan het koor deel te nemen vanwege haar verlamming en vraagt of de zaal rolstoel toegankelijk is. Na het volgen van een proefles ontvangt zij pas een reactie op haar e-mail. Prestige Vocal Groups VOF schrijft dat de vrouw geen koorlid kan worden.
Het oordeel: Prestige Vocal Groups VOF (Popkoor Prestige) discrimineerde een vrouw met een linkszijdige verlamming door haar af te wijzen als koorlid.

10. ASS / 14 september 2017

Een man met een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) wilde bij Stichting Veverion een woning huren. Viverion wilde hem op basis van de gesprekken en de verkregen informatie geen woning verhuren.
Volgens het College heeft Viverion dit besluit gebaseerd op het (verbaal) agressieve gedrag en de communicatieve belemmeringen van de man. Maar voor Viverion moet het duidelijk zijn geweest dat het gedrag voortvloeit uit zijn ASS.
Het oordeel: Stichting Viverion discrimineerde een man op grond van handicap of chronische ziekte bij de weigering hem een woning te verhuren.

11. Begeleiding op kamp / 9 november 2017

Een jeugdlid van een korfbalvereniging wilde graag mee naar het jaarlijkse jeugdkamp. Maar omdat hij vanwege zijn beperkingen veel begeleiding nodig heeft, mocht hij niet mee. Ook toen de ouders verschillende oplossingen aandroegen, bleef de vereniging bij haar standpunt.
Het oordeel: Algemene Korfbalvereniging Exakwa heeft jegens het jeugdlid verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt.

Toegankelijkheid

12. Assistentiehond in restaurant / 9 februari 2007

Een slechtziende vrouw en haar man verbleven in een hotel en namen ‘s morgens plaats in de ontbijtzaal. De vrouw had haar assistentiehond bij zich. Een medewerker van het hotel vertelde aan hen dat honden niet in de ontbijtzaal mogen. Daarna kwam de F&B-manager naar hen toe en hij verzocht hun de ontbijtzaal te verlaten. Hij bood hun aan om te gaan ontbijten in de bar van het hotel.
Het oordeel: Atlantic Hotel Exploitatie B.V. discrimineerde een slechtziende vrouw door haar niet toe te laten tot de ontbijtzaal omdat zij haar assistentiehond bij zich had.

13. Airwheel bij hondenshow / 20 februari 2017

Een man met een loopbeperking neemt zijn trouwe viervoeter regelmatig mee naar hondenshows. Eén van de onderdelen is het in draf lopen met de hond. De man gebruikte daarbij een zogeheten airwheel. Kort daarna werd het ineens verboden om met gemotoriseerde hulpmiddelen aan de show mee te doen.
Het oordeel: Raad van Beheer Op Kynologisch Gebied in Nederland heeft jegens de man verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt.

14. Begeleiding in winkel / 18 mei 2017

Een blinde vrouw wilde graag door een medewerker van Kruidvat door de winkel begeleid worden. Hier stemde het personeel niet mee in. Wel wilden ze aan de hand van haar boodschappenlijst de spullen verzamelen.
Het oordeel: A.S. Watson (Health & Beauty Continental Europe) B.V. heeft jegens de vrouw verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt.

15. Toegankelijkheid app / 4 oktober 2017

Een blinde man maakte als zakelijke klant gebruik van de Rabo Bankieren app. Toen hij een nieuwe telefoon kocht en een geüpdatete versie van de app kreeg, bleek dat de voice-overfunctie niet meer werkte. Daardoor kon hij bepaalde informatie niet meer tot zich nemen. De man vroeg of hij de oude versie van de app kon krijgen, maar die wilde de bank niet geven.
Het oordeel: Coöperatieve Rabobank U.A. heeft jegens de man verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt.

« Naar al het nieuws

Help mee

Maak je eigen banner en deel die via social media. #MTG2018 Deel de oproep van Femke, Esther, Otwin en andere vrienden van de campagne. Download en deel onze campagne-materialen.

Volg ons

Nederland Onbeperkt:
Facebook
Twitter
Instagram

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland:
LinkedIn