Blog
Dezember 12, 2019
Een persoonlijkheidsstoornis is een veel voorkomende psychosociale handicap. Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door extreme variaties van ‘gewone’ karaktertrekken. De karaktertrekken zijn dusdanig anders dat de persoon zich niet langer normaal kan aanpassen aan zijn of haar omgeving. In totaal zijn er 10 persoonlijkheidsstoornissen gedefinieerd welke in drie groepen zijn onderverdeeld. De groepen noemt men clusters, de stoornissen in elk cluster verschillen niet erg veel van elkaar vandaar deze indeling.
Onder cluster A vallen de: paranoïde persoonlijkheidsstoornis, schizoïde persoonlijkheidsstoornis en schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Personen met een cluster A stoornis zijn vaak excentriek, vreemd en apart. Deze groep kenmerkt zich ook door een gebrek aan interactie met anderen, vaak zijn personen met een van deze stoornissen erg teruggetrokken.
Onder cluster B vallen de: borderline persoonlijkheidsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis, theatrale persoonlijkheidsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Personen met een cluster B stoornis zijn vaak erg impulsief en hebben moeite hun emoties in bedwang te houden.
Onder cluster C vallen de: ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en dwangmatige / obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Personen met een cluster C stoornis zijn vooral angstig en hebben moeite zelfstandig te zijn.