Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!
13 maart 2018

Burgemeester van Woerden staat hulp in stemhokje toe

De minister van Binnenlandse Zaken werkt nog een een wijziging van de Kieswet, maar burgemeester Victor Molkenboer heeft de knoop al doorgehakt: bij hem in Woerden mogen mensen met een verstandelijke beperking wél hulp in het stemhokje krijgen.

En daar is niet iedereen blij mee. Met zijn beslissing negeert hij namelijk de regels van de Kieswet. Directeur-secretaris Melle Bakker van de Kiesraad spreekt van een “ernstige zaak”.’Maar volgens Molkenboer is de wet aan vernieuwing toe. Hij verwijst naar het VN-verdrag handicap waarin staat dat mensen met een beperking dezelfde rechten moeten hebben als ieder ander. Daar hoort ook bij dat iedereen zelfstandig zijn stem moet kunnen uitbrengen.

De burgemeester legt aan het AD uit waarom hij deze keuze heeft gemaakt. “Iemand die blind is mag een ander in het stemhokje meenemen. Iemand die niet kan lezen omdat hij verstandelijk beperkt is maar wel weet wat hij wil stemmen, mag dat niet. Dat is krom.”

De Kiesraad is gisteren met burgemeester Molkenboer in gesprek gegaan, maar Molkenboer blijft bij zijn standpunt. Hij vindt het niet erg dat de Kiesraad het ministerie inschakelt om hem een halt toe te roepen. “Ik hoop dat minister Kajsa Ollongren belt. Kan ik met haar de discussie aangaan”, zegt hij tegen het AD.

– UPDATE – 

Hulp in het stemhokje wordt toch niet toegestaan. Burgemeester Molkenboer werd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken teruggefloten, maar is toch tevreden. “We hebben ons doel bereikt. We hebben de druk op de ketel gezet.”

Lees meer: https://www.ad.nl/…/toch-geen-hulp-verstandelijk-beperkten…/

« Naar al het nieuws

Help mee

Maak je eigen banner en deel die via social media. #MTG2018 Deel de oproep van Femke, Esther, Otwin en andere vrienden van de campagne. Download en deel onze campagne-materialen.

Volg ons

Nederland Onbeperkt:
Facebook
Twitter
Instagram

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland:
LinkedIn