Blog

Het hebben van een handicap

Author: mees

August 8, 2019

In Nederland hebben veel mensen een handicap, dit zijn mensen met een lichamelijke handicap die bijvoorbeeld problemen hebben met bewegen, horen of zien. Maar er zijn ook mensen met een verstandelijke handicap. Deze mensen hebben moeite met begrijpen en hebben een lager IQ dan mensen zonder een verstandelijke handicap.

  • Een lichamelijke handicap

Een lichamelijke handicap wordt vaak ook wel een motorische handicap genoemd. Mensen kunnen bijvoorbeeld blind of doof zijn maar bijvoorbeeld ook halfzijdig verlamd zijn en in een rolstoel zitten. Ook kan een lichamelijke handicap al vanaf de geboorte aanwezig zijn, zoals lichaamsdelen die niet volgroeid zijn.

Meestal maakt iemand met een lichamelijke handicap gebruik van hulpmiddelen. Dit kan variëren van een rolstoel tot een gehoorapparaat. Maar ook speciale schoenen bijvoorbeeld als de voeten van iemand niet volgroeid zijn.

Een lichamelijke handicap brengt veel problemen in het dagelijks leven met zich mee, zo kan iemand soms bijvoorbeeld niet lopen, niets horen en daardoor niet instaat zijn te kunnen werken. Omdat het voor deze mensen soms lastig is om een baan te vinden maar ze wel graag willen werken starten ze een eigen onderneming, zij sluiten dan soms een lening af op qeld.com/nl/ om een eigen bedrijf te starten.

  • Een verstandelijke handicap

Het hebben van een verstandelijke handicap wordt steeds vaker een verstandelijke beperking genoemd omdat dit wat minder confronterend klinkt. Mensen met een verstandelijke handicap hebben een IQ tussen de 20 en de 70. Om te vergelijken; mensen zonder een verstandelijke handicap hebben een IQ die gemiddeld rond de 100 ligt. Mensen met een IQ tussen de 70 en de 85 worden zwakbegaafd genoemd. Zoals je ziet kan het IQ van mensen met een verstandelijke handicap dus variëren tussen de 20 en de 70. Als iemand een IQ heeft rond de 20, heeft die persoon de ontwikkelingsleeftijd van iemand die ongeveer 0 tot +/- 2 jaar is, maar functioneert iemand met een IQ van 50 dan ligt de ontwikkelingsleeftijd gemiddeld rond de 7 jaar en iemand met een IQ rond de 70 functioneert ongeveer op het niveau van een 12 jarige.

Voor mensen met een verstandelijke handicap is het meestal onmogelijk om zelfstandig te wonen, deze mensen wonen dan ook vaak in speciale huizen waar ze begeleiding krijgen op alle gebieden waar ze problemen hebben. Zo kan de begeleiding hen helpen met huishoudelijke taken, het verzorgen van zichzelf en het begrijpen van dingen. Ook lukt het deze mensen vaak niet om te werken, dit is lastig voor hen omdat ze dingen niet begrijpen, vaak niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en het hun ook niet lukt om op tijd te komen. Vaak hebben mensen met een verstandelijke handicap dan ook een vorm van dagbesteding. Deze dagbestedingsplekken kunnen variëren van plekken waar deze mensen allerlei creatieve dingen maken zoals wenskaarten, dingen met hout en schilderijen maar zijn er ook bijvoorbeeld plekken waar mensen bezig zijn met het inpakken van producten of in de buitenlucht klusjes aan het doen zijn.


clenci