Blog

Het syndroom van Cushing

Author: mees

Oktober 10, 2020

Het syndroom van Cushing is een ziekte waarbij de patiënt verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol in zijn lichaam heeft. Cortisol is een hormoon dat normaal geproduceerd wordt door de hypofyse, een klier in de hersenen. Bij een gevaarlijke situatie gaat de hypofyse meer cortisol produceren. Dit hormoon veroorzaakt stress en angst, en maakt het lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Bij het syndroom van Cushing wordt er echter ook veel cortisol geproduceerd in dagelijkse situaties.

Symptomen

Dat kan leiden tot psychische aandoeningen (depressies, angststoornissen), moeheid, zwakte en verschillende andere symptomen. Vrouwen stoppen vaak geheel met menstrueren en de beenspieren kunnen zo verzwakken dat patiënten niet meer kunnen lopen. Een bedrijfswagen kan uitkomst bieden om de patiënt te vervoeren. Een handige tip: op https://www.worksystem.nl vind je de beste inrichtingselementen en accessoires voor bedrijfswagens.

Diagnose

Om er achter te komen of er sprake is van het syndroom van Cushing worden metingen van urine en speeksel gedaan. Daarna kunnen er bepaalde stoffen bij de patiënt worden ingespoten, die erop wijzen waar in het lichaam het cortisol geproduceerd wordt,

Oorzaak en behandeling

Vaak is een tumor die het hormoon produceert de oorzaak. Als dat gezwel zich in de hypofyse bevindt, kan het verwijderd worden via de neus. Ook kunnen er tumoren in de bijnieren zitten, die eveneens verwijderd kunnen worden. Bestraling kan onderdeel van de behandeling zijn.

Soms is het gebruik van medicatie met cortisol, bijvoorbeeld voor reuma, astma of COPD, de oorzaak.

Prognose

Meestal zijn de gezwellen die cortisol produceren goedaardig, en vaak operabel. Na het vinden en verwijderen van het gezwel daalt het cortisolniveau meestal tot normale waarden. Als medicijnen de oorzaak zijn kan de dosis verminderd worden, of er kan overgeschakeld worden op een ander middel. Het kost het lichaam echter tijd om terug te keren naar een normale toestand. De ziekte kan ook op lange termijn nog gevolgen hebben voor het functioneren van de patiënt.


clenci