Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!
Bolletje wordt rood gekleurd
22 maart 2018

Hoe toegankelijk waren de gemeenteraadsverkiezingen?

Het College voor de Rechten van de Mens richtte er speciaal een meldpunt voor op: het Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Het College wil in kaart brengen welke obstakels mensen tegenkomen tijdens de verkiezingen. In de media verschenen er al een paar slechte én goede voorbeelden.

'Eindelijk kan ik zelfstandig stemmen'

Terwijl veel mensen er vandaag voor kiezen om niet te stemmen, wil Leo Dijk als blinde niets liever dan zelfstandig een vakje rood kleuren. Vandaag kon het voor het eerst. ☑️ → nos.nl/l/2223671

Geplaatst door NOS op woensdag 21 maart 2018

 

Zelfstandig stemmen
In een aantal gemeenten konden mensen die blind of zeer slechtziend zijn voor het eerst zelfstandig stemmen. Normaal gesproken nemen zij iemand mee die voor hen het juiste bolletje rood kleurt, maar dat is eigenlijk in strijd met het stemgeheim.
Om blinde mensen zelf te laten stemmen, wordt het stembiljet in een mal gelegd. De gaatjes vallen precies op de kandidaten. Via een koptelefoon wordt de stemmer al pratend door het stembiljet begeleid, tot hij de persoon van zijn voorkeur heeft gevonden.

Trapje bij “rolstoel-toegankelijk stembureau”
Op de stempas kun je aflezen welk stembureau in jouw buurt rolstoel-toegankelijk is. Een mevrouw uit Oss was dan ook verbaasd toen ze bij haar stemlokaal toch een trapje aantrof. In haar elektrische rolstoel is ze direct doorgereden naar het gemeentehuis. Om alsnog te stemmen én om een klacht in te dienen.

Klachten
Het College zegt dat gisteren “achter elkaar” klachten binnenkwamen. Ook op social media, bijvoorbeeld de Facebookpagina Nederland Toegankelijker deelden mensen hun frustraties. Sommige mensen konden vanwege de hoogte niet bij de gleuf van de stembus komen. Voor anderen was het stemhokje te krap of het tafeltje te hoog. Zo zegt Linda: “Uiteindelijk midden in de ruimte, zonder privacy, gestemd met m’n formulier op schoot.”
Vanaf 2019 moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn, maar het lijkt erop dat dit nog een hele opgave zal worden.

« Naar al het nieuws

Help mee

Maak je eigen banner en deel die via social media. #MTG2018 Deel de oproep van Femke, Esther, Otwin en andere vrienden van de campagne. Download en deel onze campagne-materialen.

Volg ons

Nederland Onbeperkt:
Facebook
Twitter
Instagram

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland:
LinkedIn