Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!
23 februari 2018

Interview met juryvoorzitter Otwin van Dijk

Graag stellen we de voorzitter van de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente aan u voor: Otwin van Dijk. Tot en met juli 2016 was hij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer en tegenwoordig is hij burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. En als voormalig voorzitter van de stuurgroep Alles Toegankelijk weet hij precies waar deze verkiezing over gaat… 

Wat leuk dat u juryvoorzitter van deze verkiezing wilt zijn!

Maar natuurlijk! Ik ben hartstochtelijk vóór een samenleving waar toegankelijkheid de norm is. Zonder toegankelijkheid kun je niet meedoen in de maatschappij. Dat vergt trouwens ook wel wat assertiviteit van mensen met een beperking zelf. Je eigen barrières moet je slechten, laat zien dat je er bent! Geef aan wat je nodig hebt, wacht niet af.

Maandag krijgt u het onderzoeksrapport. Waar gaat u vooral op letten?

De vijf genomineerde gemeenten zijn op basis van reviews over fysieke toegankelijkheid in de top 5 gekomen. Het onderzoeksrapport gaat dieper in op de vraag: hoe inclusief is de samenleving? Ik kijk naar het beleid, maar vooral: hoe ervaren de inwoners zelf het leven in deze gemeenten? Ook hoop ik dat inclusie niet alleen op de agenda staat vanuit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat bedoelt u daar precies mee?

Mensen met een beperking zijn ook gewoon consumenten. Ook als je in een rolstoel zit of doof of blind bent wil je graag uitgaan. Om een voorbeeld te geven: ik sprak laatst een man die zijn museum toegankelijk had gemaakt. Omdat ongeveer 15 procent van Nederlandse samenleving een beperking heeft, verwachtte hij dat het aantal bezoekers ook met 15 procent zou toenemen. Maar tot zijn verbazing steeg het aantal met maar liefst 40 procent. Waarom? Mensen komen nooit alleen. Hij had geen rekening gehouden met het feit dat mensen met een beperking ook vrienden of familie mee naar binnen nemen. Kortom: wanneer je als ondernemer geen aandacht schenkt aan toegankelijkheid, ben je een dief van je eigen portemonnee.

Gaat u na de verkiezing een bezoekje brengen aan de Meest Toegankelijke Gemeente?

Ja, ik neem zeker contact met de winnaar op. Ik zal dan vragen: wat hebben jullie gedaan waar mijn gemeente van kan leren? Het zou goed zijn als de winnende gemeente een voorbeeldrol op zich neemt.

Denkt u dat de gemeente Oude IJsselstreek de volgende keer een kans maakt?

Ja natuurlijk, er gebeuren een hoop goede dingen. Zelfs monumentale gebouwen worden toegankelijk gemaakt. Ik geloof ook wel dat sommige zaken nu net wat sneller geregeld worden dan voorheen. Het is natuurlijk vervelend als bij de opening van een nieuw gebouw de burgemeester op de stoep moet blijven staan…

Nederland was laat met de ratificatie van het VN-verdrag. U gaf destijds in een interview aan dat Nederlanders “een stel kruideniers zijn”. Dat we ons afvroegen wat zo’n verdrag allemaal zou gaan kosten. Ziet u daar al wat verandering in komen?

Ik ben misschien een rasoptimist, maar ik zie zeker vooruitgang. Het gaat minder over de vraag wat iets kost en meer over wat er moet worden aangepakt. Een organisatie als Ongehinderd en deze verkiezing geven daarbij concrete handvatten. De fase van de kruideniersgeest is voorbij, we beleven nu de tijd van de pioniersgeest.
We kunnen ook gewoon niet van mensen verlangen dat ze meedoen en vervolgens de randvoorwaarden niet op orde hebben. Goed als mensen met een beperking makkelijker aan een baan kunnen komen, maar als ze dan vervolgens niet mee kunnen naar een ontoegankelijke kroeg voor de vrijdagmiddagborrel, is het nog steeds geen inclusieve situatie. In een inclusieve samenleving moet het echt allemaal kloppen!

 

 

Tekst: Lisanne Smits
Beeld: Roel Kleinpenning

« Naar al het nieuws

Help mee

Maak je eigen banner en deel die via social media. #MTG2018 Deel de oproep van Femke, Esther, Otwin en andere vrienden van de campagne. Download en deel onze campagne-materialen.

Volg ons

Nederland Onbeperkt:
Facebook
Twitter
Instagram

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland:
LinkedIn