Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!
26 april 2018

Kabinet zet plan loondispensatie tóch door

De oppositie in de Tweede Kamer was vandaag eensgezind: het plan om mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen dan het minimumloon heeft geen draagvlak en moet daarom zo snel mogelijk van tafel.

Het onderwerp loondispensatie maakte de afgelopen weken veel los in de samenleving. Zo noemde de actiegroep Wij Staan Op! het plan discriminerend en startte een petitie. Met ruim 80 duizend handtekeningen werd deze vlak voor het debat overhandigd aan staatssecretaris Van Ark.

SP’er Jasper van Dijk is stellig: “Het College voor de Rechten van de Mens is van oordeel dat het voorstel in strijd is met het principe van gelijkwaardigheid en met het verdrag voor de mensen met een handicap. Op de werkvloer kan het leiden tot gevoelens van minderwaardigheid.”

Naast principiële bezwaren komen er ook meer praktische kritiekpunten aan bod. “Administratieve lasten worden zo niet opgelost en aangepakt, maar verschoven van werkgevers naar kwetsbare werknemers, gemeenten en andere uitvoerders”, zegt Van Brenk (50PLUS).

Linda Voortman (GroenLinks) kwam overigens niet alleen met kritiek, maar ook met een tegenvoorstel dat het CPB reeds heeft doorgerekend. “Het voorstel van GroenLinks levert wél banen op, zo’n 10.000 zelfs”, aldus Voortman. “Het zorgt ook nog eens voor meer koopkracht voor mensen met een laag inkomen en dat allemaal budgetneutraal.”

Staatssecretaris Van Ark benadrukt dat een voornemen nog geen wetsvoorstel is. Het loondispensatieplan blijft op tafel, maar er moeten wel meer gesprekken gevoerd worden, want “er is nog veel uit te werken”. Het valt Van Ark op de meeste zorgen betrekking hebben op het ‘bijstandsregime’ waar mensen met een arbeidsbeperking mee te maken krijgen. Ze doet daarom twee toezeggingen.

  1. Ze gaat bekijken hoe (on)redelijk de partner- en vermogenstoets is
  2. Ze gaat zoeken naar manieren om arbeidsgehandicapten toch een
    aanvullend pensioen op te laten bouwen.

« Naar al het nieuws

Help mee

Maak je eigen banner en deel die via social media. #MTG2018 Deel de oproep van Femke, Esther, Otwin en andere vrienden van de campagne. Download en deel onze campagne-materialen.

Volg ons

Nederland Onbeperkt:
Facebook
Twitter
Instagram

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland:
LinkedIn