Mtg2018 – Nieuws
Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Kom naar een bijeenkomst!

Gewoon een bijzonder momentje

3 januari 2018

Jenny Smits, panellid van Nederland Onbeperkt, was aan het winkelen toen zich een bijzonder moment voordeed. Bijzonder als in: zeldzaam… Jenny: “Op de donderdag tussen Kerst en Oud en Nieuw was ik samen met mijn dochter aan het winkelen. Het liep tegen sluitingstijd en wij stonden in de rij bij de kassa om af te… Lees het hele bericht “Gewoon een bijzonder momentje” »

15 x discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte

29 december 2017

Voel je je wel eens buitengesloten of niet gehoord? Het kan zeker zinvol om naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Veel mensen hebben in 2017 het VN-verdrag handicap aangegrepen om te krijgen waar ze recht op hebben. Wij zetten 15 zaken op een rij waarbij het College oordeelde dat er… Lees het hele bericht “15 x discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte” »

Minister maakt genomineerden ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ bekend

18 december 2017

Ermelo, Hardenberg, Zwolle, Katwijk en Goes zijn genomineerd voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Minister De Jonge (VWS) maakte dit vandaag live via Facebook bekend. Begin maart wordt duidelijk welke van deze vijf gemeenten zich een jaar lang de ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ mag noemen.   Mensen met een beperking… Lees het hele bericht “Minister maakt genomineerden ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ bekend” »

Laatste week fase 1 MTG2018

12 december 2017

Dit is de allerlaatste week waarin mensen mee kunnen doen aan de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente 2018. De beoordelingen die na zondag 17 december binnenkomen tellen mee voor volgende verkiezing en zijn daarom niet minder waardevol. De top 5 Op deze website is live te zien hoe gemeenten presteren en dat heeft de… Lees het hele bericht “Laatste week fase 1 MTG2018” »

VIDEO: Minister De Jonge: “Doe mee en beoordeel je gemeente!”

6 december 2017

Minister Hugo de Jonge (VWS) roept mensen met een beperking en verwanten op hun gemeente te beoordelen. “Doe mee aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente. Op 18 december maak ik de top 5 bekend.”

8 redenen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen

2 november 2017

De overheid heeft niet genoeg mensen met een beperking op de werkvloer. Daar schrikken wij best een beetje van! De overheid stimuleert werkgevers mensen met een functiebeperking aan te nemen, dus dan zou ze zelf écht het goede voorbeeld moeten geven. Bovendien is het een gemiste kans. Het woord ‘functiebeperking’ roept negatieve associaties op, maar… Lees het hele bericht “8 redenen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen” »

MTG2018 in KASSA

23 oktober 2017

Afgelopen zaterdag lanceerde het consumentenprogramma Kassa haar nieuwe platform BOKS. Alle initiatieven voor een toegankelijke samenleving komen hier samen. Gerard de Nooij mocht live in de uitzending aanschuiven om te vertellen over onze verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente. De uitzending is hier terug te zien en het fragment begint op 33.44. Kassa was ook… Lees het hele bericht “MTG2018 in KASSA” »

Nieuw: Sign Language Coffee Bar

19 oktober 2017

Vandaag opent in Amsterdam de eerste Nederlandse koffiebar waar alleen maar dove barista’s werken. Dat betekent dat bestellingen in gebarentaal worden opgenomen. Voor mensen die de Nederlandse Gebarentaal (NGT) niet beheersen, is dat best een beetje spannend. Maar maak je geen zorgen: je wordt goed op weg geholpen! Op een scherm kun je video’s bekijken… Lees het hele bericht “Nieuw: Sign Language Coffee Bar” »

Welke drempels komt Esther Vergeer tegen?

12 oktober 2017

Esther Vergeer is chef de mission van de Nederlandse paralympische sportploeg én supporter van Nederland Onbeperkt en MTG2018. In deze video laat Esther zien waarom toegankelijkheid zo’n belangrijk thema is. Heb je je bijvoorbeeld ooit gerealiseerd dat het voor mensen in een rolstoel bijna onmogelijk is om pinnen zonder dat anderen de pincode zien? Esther: “Mensen… Lees het hele bericht “Welke drempels komt Esther Vergeer tegen?” »

Roos Prommenschenckel showt nieuwe, toegankelijke NS-trein

5 oktober 2017

  Roos Prommenschenckel, de eerste Mis(s) Nederland, laat in een video zien welke aanpassingen de toekomstige trein in petto heeft. Een greep uit de reacties op de nieuwe intercity’s van de Nederlandse Spoorwegen: “Mooi maar duurt nog even voor dat ze rijden” – Janny “Dus nog ff de plas ophouden tot na 2021” – Wil… Lees het hele bericht “Roos Prommenschenckel showt nieuwe, toegankelijke NS-trein” »

“Hygiëne mag geen reden zijn om een assistentiehond te weigeren”

4 oktober 2017

Sidney Tetelepta en zijn geleidehond Bas gaan al vijf jaar lang zij aan zij door het leven. Wat betekent Bas voor hem? En hoe gastvrij is Nederland als het om assistentiehonden gaat? Niet alle mensen die weinig tot geen zicht hebben kiezen voor een geleidehond. Zij maken gebruik van een tast- of rolstok. Welke meerwaarde… Lees het hele bericht ““Hygiëne mag geen reden zijn om een assistentiehond te weigeren”” »

Birsen Bașar wint de Gouden Venus van Milo

3 oktober 2017

Birsen mag zich daarmee officieel de meest inspirerende Nederlander met een beperking noemen. Daarnaast krijgt ze een bedrag van 10 duizend euro om voor haar goede doel in te zetten. Nog niet zo lang geleden kreeg ze de diagnose ‘klassiek autisme’ en daarmee vielen voor haar veel puzzelstukjes op hun plek. Sindsdien doet ze er… Lees het hele bericht “Birsen Bașar wint de Gouden Venus van Milo” »

Welke ontoegankelijke situatie krijgt een make-over?

2 oktober 2017

Vandaag is de Week van de Toegankelijkheid van start gegaan en dat betekent dat de goede initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten!   Zo is Marc de Hond op zoek naar de meest ontoegankelijke situatie van Nederland. Mensen kunnen onder zijn oproep op Facebook een foto plaatsen van een plek waar ze graag naar… Lees het hele bericht “Welke ontoegankelijke situatie krijgt een make-over?” »

Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

28 september 2017

Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven vandaag het startsein voor de verkiezing van de meest toegankelijke gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre zijn of haar gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking via www.mtg2018.nl. De aftrap van de verkiezing vond plaats in Madurodam. Voor… Lees het hele bericht “Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland” »

Beoordeel jouw gemeente voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente

28 september 2017

Nederland Onbeperkt en Ongehinderd zijn op zoek naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Zij roepen mensen met een beperking, hun familie en mantelzorgers op om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst. Mensen die hun gemeente beoordelen maken kans op een toegankelijk dagje uit! Mensen worden opgeroepen om de… Lees het hele bericht “Beoordeel jouw gemeente voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente” »