Blog
Dezember 12, 2021
Wanneer je een lichamelijke handicap hebt opgelopen kan het zijn dat je voor een goed herstel gebaat bent bij fysiotherapie. In veel gevallen zal de fysiotherapeut ook de opdracht geven om thuis oefeningen uit te voeren. Echter voert niet iedere patiƫnt deze oefeningen daadwerkelijk trouw uit. Dat kan zijn omdat je de motivatie verliest of er gewoon niet de tijd voor hebt of neemt. Hier kan het gevolg van zijn dat je genezingsproces minder snel verloopt.
De oefeningen om thuis te doen vormen de basis voor het versterken en stabiliseren je lichaam. Tevens kunnen de oefeningen ondersteuning bieden om verschillende nieuwe neurologische paden te leggen wanneer een handicap is opgelopen door een hersenbeschadiging. Deze nieuwe paden stimuleren op hun beurt weer de fysieke mogelijkheden van het lichamelijk functioneren.
Sneller herstellen
Om de coƶrdinatie en flexibiliteit van je spieren en hersenen te versterken moeten oefeningen regelmatig worden herhaald. Eens per week bij de fysiotherapeut is daarvoor niet genoeg.
Daarom krijg je vaak van de fysiotherapeut oefeningen om zelf thuis te doen. Dit soort oefeningen thuis doen helpt je om sneller te herstellen. Ook ligt hiermee de verantwoordelijkheid en het initiatief voor je herstel bij jou, wat een positieve invloed op de mindset heeft. Het geeft je het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op je klachten en beperkingen en je leert hoe je deze kunt beheersen in het dagelijks leven.
Juiste uitvoering
De fysiotherapeut zal met jou samen zoeken naar oefeningen die voor jou en je klachten het beste past. Hij zal je leren hoe je deze oefeningen zelf thuis uit kunt voeren op een constructieve en ondersteunende manier. Het moet natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je per ongeluk dingen forceert en daarmee de klachten juist erger maakt. Daarom spreek je samen af hoe vaak je deze oefeningen thuis moet doen om zoveel mogelijk effect te krijgen maar niets te overbelasten. Een correcte uitvoering van de thuisopdrachten is essentieel voor het verloop van je herstelproces.
Zachte ondergrond
Zorg voor een geschikte setting om de oefeningen uit te voeren. Bij veel oefeningen zal je op de grond moeten liggen. Dan is het fijn om een zachte ondergrond te hebben. Kies een kamer met bij voorkeur een zacht vloerkleed met groen of blauwe tinten. Deze kleuren hebben een kalmerend effect en stimuleren daarom de geest om met veel aandacht en rust de oefeningen te doorlopen.
Heb je geen vloerkleed of tapijt in huis, dan is het aan te raden er een aan te schaffen. Overweeg hierbij goed de afmetingen: Je wil genoeg ruimte hebben om je oefeningen te kunnen doen, maar het vloerkleed mag geen struikel gevaar vormen. Kies een kleed met neutrale afbeeldingen; je focus moet helemaal bij de oefeningen zijn dus zorg dat het vloerkleed daar aan bij draagt.
Ook de structuur is belangrijk: Hoogpolig is lekker zacht, maar niet bevorderend voor je balans. Neem het soort oefeningen in acht alvorens je besluit voor hoog- of laagpolig te gaan.