Logo: Meest toegankelijke gemeente 2018
Yes, de winnaar is bekend!

Verkiezing

De campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd zijn op zoek naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. We riepen mensen met een beperking en hun verwanten op om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst.

Aan de hand van een aantal stellingen over onder meer de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer en sportaccommodaties kwamen wij tot een ranglijst. Deze ranglijst maakt inzichtelijk welke gemeenten goed scoren op het gebied van toegankelijkheid en welke gemeenten nog een aanmoediging nodig hebben.

Verdiepend onderzoek

Op maandag 18 december maakten we de top 5 bekend. Deze gemeenten zijn officieel in de race voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Om te bepalen hoe inclusief deze gemeenten écht zijn, starten we een verdiepend onderzoek op. Nu leggen we de focus op de toegankelijkheid op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd.
Het eindrapport wordt begin maart opgeleverd en dan wordt ook bepaald welke gemeente een jaar lang de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ mag dragen.
Meer weten over het onderzoek? Klik dan hier.

Achtergrond

Nederland ondertekende ruim een jaar geleden het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Zij hebben sindsdien wettelijk het recht om zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de samenleving. De vraag is in hoeverre dit verdrag wordt waargemaakt. De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland laat zien hoe toegankelijk de Nederlandse gemeenten zijn. De ranglijst zal alle 388 gemeenten op een opbouwende manier inspireren, wakker schudden en aanmoedigen.

Help mee

Maak je eigen banner en deel die via social media. #MTG2018 Deel de oproep van Femke, Esther, Otwin en andere vrienden van de campagne. Download en deel onze campagne-materialen.

Volg ons

Nederland Onbeperkt:
Facebook
Twitter
Instagram

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland:
LinkedIn