Blog

Voordelen van internet voor mensen met een handicap

Author: mees

Oktober 10, 2021

Internet heeft onze wereld veranderd op allerlei vlakken en voor het overgrote deel van de mensheid. In de westerse landen heeft vrijwel iedereen een apparaat waarmee internet kan worden gebruikt. De technologie voor deze apparaten blijft voortdurend in ontwikkeling en worden steeds ruimer inzetbaar. Mensen met een handicap zijn minder beperkt in hun mogelijkheden door het internet en de achterliggende technologie.

De makers van computers houden steeds meer rekening met de wensen van de gebruikers. Hierdoor wordt de gebruikersvriendelijkheid van gewone computers erg verruimd. Door goede geluidskaarten is het prettig om luisterboeken af te spelen op een laptop of een MacBook. Voor een redelijke prijs kun je een MacBook pro 13 inch refurbished kopen die dezelfde mogelijkheden heeft als een nieuwe. Een goede internetverbinding en een goed apparaat kan het voor iemand met een handicap veel gemakkelijker maken om een baan vanuit huis te doen.

Met behulp van technologie kan iemand met een lichamelijke beperking veel gemakkelijker een dagbesteding vinden en een sociaal leven onderhouden. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld in een rolstoel moet verplaatsen, kan het een hele opgave zijn om de deur uit te gaan om op zoek te gaan naar een baan of zelfs gewoon voor gezelligheid. Via internet kun je vooraf onderzoeken waar je moet zijn voor werk, een museumbezoek, verblijf in de natuur, sport, een festival of een concert van je favoriete band. Ook voor praktische dingen is het internet een toevoeging. Het proces voor het aanvragen van dienstverlening of het inzien van dossiers met betrekking tot je handicap wordt vele malen korter indien je dit online kunt regelen.

Het zoeken op internet kan vergemakkelijkt worden door hulpmiddelen zoals vergrotingsprogramma’s voor slechtzienden of spraakinvoer. Dit is tevens een oplossing voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken om gegevens in te typen. Er zijn ook programma’s waarbij je Google een zoekopdracht met je stem geeft en het antwoord hardop uitgesproken wordt door een synthetische stem die de informatie voorleest vanuit het computerscherm. Voor mensen die nauwelijks motorische mogelijkheden hebben bestaat er een ‘puff en sip’ systeem dat met de mond bediend kan worden door op een verlengde schakelaar met mondstuk te zuigen of erin te blazen.

Voor deze doelgroep kan een laserpen ook een oplossing zijn. Door met de laserpen te richten op een letter wordt deze geactiveerd. Beiden technieken vergen enige oefening, maar zodra de routine erin zit werkt het net zo snel als het bedienen van een computer door iemand zonder handicap.

Het internet wordt ook veel gebruikt door mensen met een verstandelijke handicap. Dit heeft ook zeker een voordeel voor de tijdbesteding door middel van filmpjes, spelletjes en sociale media. Tevens wordt de zelfredzaamheid vergroot met behulp van bepaalde apps en programma’s. Het is wel erg belangrijk dat er tijdens de onderwijsperiode van mensen met een verstandelijke beperking voldoende aandacht aan het gebruik wordt besteed en dat hierin begeleiding wordt gegeven. Deze doelgroep valt regelmatig ten prooi aan cyberpesten, internetfraude en misverstanden in de communicatie via internet omdat ze hier minder bestand tegen zijn. Dit is een risico waar ondersteuners van mensen met een verstandelijke handicap hulp bij kunnen bieden door regelmatig in gesprek te gaan over de internetactiviteiten. Waarschuwingsbriefjes bij de computer kunnen ook de oplettendheid stimuleren.

Het internet zorgt ervoor dat mensen met een handicap meer betrokken zijn bij de maatschappij en als gevolg daarvan minder afhankelijk zijn van anderen.


clenci