Blog

April 4, 2019
De lichamelijke handicaps zijn onder te verdelen in drie categorieën: de motorische handicap, de organische handicap en de zintuiglijke handicap. Allen hebben ze gemeen dat ze het normaal functioneren van het lichaam beperken. In Nederland gaat men ervan uit dat ongeveer 38% van de Nederlandse bevolking van 12-79 jaar een lichamelijke beperking heeft. Dit kan zowel een ernstige of lichte beperking zijn.
De motorische handicap heeft zoals de naam al doet vermoeden betrekking op de motoriek. Deze vorm gemakkelijk te herkennen – denk bijvoorbeeld aan personen in een rolstoel. Verlammingen, vergroeiingen en het ontbreken van ledematen zijn veel voorkomende vormen van een motorische handicap. Soms is een persoon geboren met een motorische handicap, maar het is ook vaak het gevolg van een ongeluk.
Organische handicaps zijn minder gemakkelijk te zien. Het treft een of meerdere organen. Leverproblematiek, nierziekten en hartproblemen zijn enkele voorbeelden van een organische handicap, maar ook diabetes is een organische handicap. Het getroffen orgaan is niet meer in staat zijn functie uit te voeren, dit kan in sommige gevallen zeer ernstige gevolgen hebben. Personen met een organische handicap moeten vaak een bepaald dieet volgen om niet in de problemen te komen.
Een zintuiglijke handicap is visueel en/of auditief. De getroffen persoon heeft een verminderd zicht of is geheel blind, slechthorend of geheel doof. Vaak is een zintuiglijke handicap erfelijk en zullen de kinderen van ouders met een zintuiglijke handicap deze ook krijgen. Hoewel doofheid zich vaak pas op latere leeftijd openbaart zien we bij slechtziendheid dat dit zich vaak in de kindertijd al openbaart.