Blog

Juni 6, 2019
Met een lichamelijke handicap ben je beperkt in handelingen en bewegingen die voor anderen heel gewoon zijn. In onze maatschappij wordt er gelukkig veel aandacht besteed aan deze doelgroep en zijn er allerlei hulpmiddelen en voorzieningen aanwezig voor gehandicapten.
Diverse soorten hulpmiddelen en vergoedingen
Welke hulpmiddelen er nodig zijn is uiteraard afhankelijk van de soort handicap. Er zijn visuele, auditieve en motorische handicaps. Voor alle vormen van handicaps zijn er hulpmiddelen om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Dit kan een heel eenvoudige aanpassing aan een gebruiksvoorwerp zijn of een speciaal gemaakt hulpmiddel.
Een afwijking aan de voeten kan in veel gevallen met aangepaste schoenen gecorrigeerd worden. Iemand die helemaal niet kan lopen zal een rolstoel nodig hebben. Door de komst van de gehandicaptenscooter is het mogelijk gemaakt om ook grotere afstanden zelfstandig af te leggen. Voor mensen die een ledemaat missen worden er steeds geavanceerdere protheses ontwikkeld die heel beweeglijk zijn en haast niet meer van echt te onderscheiden zijn.
Daarnaast zijn er aanpassingen in woningen mogelijk zoals een douchezitje, een traplift, bredere deuren en een lager keukenblok. Niet in alle huizen zijn deze aanpassingen mogelijk zodat er soms een verhuizing nodig zal zijn.
Ook worden er speciale hulpmiddelen voor sport gemaakt. Het streven is dat gehandicapten een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Sport is gezond en ontspannen. Bij mensen met een lichamelijke handicap is het risico groot dat er weinig beweging is. Door gehandicapten sporten te organiseren wordt deze doelgroep gemotiveerd om meer te bewegen.
Wanneer iemand een vergoeding voor een hulpmiddel aanvraagt, zal er gekeken worden naar de noodzaak hiervan.
Op het moment dat een persoon belemmerd wordt in het dagelijks leven vanwege een handicap, komt deze voor een vergoeding in aanmerking. Mensen kunnen een vergoeding aanvragen voor hulpmiddelen bij hun gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke ondersteuning. Deze wet is erop gericht om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Werkende mensen met een handicap kunnen hulpmiddelen voor hun werkplek aanvragen bij het UVW.
Voorzieningen op openbare plaatsen
Om als lichamelijk gehandicapte mee te kunnen draaien in de maatschappij zijn er ook op openbare plaatsten voorzieningen aangebracht. Gemeenten zijn verplicht om in hun gemeente zorg te dragen voor de uitvoering van deze aanpassingen.
Er zijn invalidenparkeerplaatsen bij grote winkels en gemeentelijke gebouwen gemaakt. Deze invaliden parkeerplaatsen zijn dicht bij de ingang van het gebouw gemaakt zodat er minimale afstand afgelegd hoeft te worden. Wanneer een openbaar gebouw wat hoger als de weg is, wordt er een oprit voor een rolstoel gemaakt.
In openbare gebouwen zijn er altijd invaliden toiletten aanwezig. Deze toiletten hebben een bredere deur en zijn in zijn geheel ruimer zodat ook iemand met een rolstoel naar binnen kan.
Bussen, treinen en trams hebben vooraan in het vervoermiddel zitplaatsen gereserveerd voor invaliden. Mensen die niet in staat zijn om uit hun rolstoel te komen, kunnen gebruik maken van speciale rolstoeltaxi’s.